Frauderende psychiater krijgt drie jaar cel

De 51-jarige Rotterdamse psychiater Sinan G. is veroordeeld tot 3 jaar celstraf voor miljoenenfraude in de zorg. Een bemiddelaar, volgens de rechtbank de grote leider, kreeg 4 jaar. Dat meldt het AD.

 De twee zorgden dat een groot aantal mensen ten onrechte uitkeringen en persoonsgebonden budgetten (pgb’s) kregen. Instanties werden om de tuin geleid met valse diagnoses en toneelstukjes bij onder meer uitkeringsinstantie UWV. Het OM eiste tot vijf jaar celstraf voor de fraude, die in de tientallen miljoenen zou lopen. De tuchtrechter legde recent de Rotterdamse psychiater een beroepsverbod van een jaar op. Hij heeft altijd ontkend te hebben geholpen bij de fraude.

De fraude kwam al in 2009 aan het licht, maar het onderzoek duurde lang onder meer omdat het werd bemoeilijkt door het medisch beroepsgeheim. Sinan G. en zijn medeverdachte collega Jos G. werden eind 2015 geschrapt uit het BIG-register voor artsen.

Naast de twee hoofdverdachten zijn ook tientallen medeplichtingen in staat van beschuldiging gesteld. Het gaat om tientallen mensen die zich bij (uitkerende) instanties voordeden als psychiatrische patiënten. Wanneer zij wel patiënt waren, veinsden ze een veel erger ziektebeeld. De rol van de psychiaters was volgens de rechtbank groter groter. Zij organiseerden de gang naar de instanties, sterker nog: zij namen vaak daartoe het initiatief en ronselden en begeleiden de pseudo-patiënten.

De rechtbank in Rotterdam heeft 28 juli 2017 alleen over de vier hoofdverdachten gevonnisd.


Rotterdam, 28 juli 2017 bron: rechtspraak.nl

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag meerdere mensen veroordeeld voor hun aandeel in fraude met uitkeringen en persoonsgebonden budgetten (PGB).  Naast een geldboete, een beroepsverbod en een taakstraf zijn er gevangenisstraffen opgelegd tot 4 jaar.

Grootschalige fraude

In de periode december 2008 tot en met april 2016 vond een opsporingsonderzoek en strafrechtelijk vooronderzoek plaats naar grootschalige fraude met uitkeringen en persoonsgebonden budgetten (PGB). Diverse personen hadden zich bij (uitkerende) instanties als het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) en zorgkantoren onterecht voorgedaan als psychiatrische patiënten.

Wanneer zij wel patiënt waren, veinsden ze een veel erger ziektebeeld. Zij deden dat samen met psychiaters, die valse verklaringen over hun ziektebeeld afgaven en hen ten onrechte medicijnen voorschreven. En samen met mannen die de gang door de instanties organiseerden, sterker nog: die daartoe vaak het initiatief namen en de pseudo-patiënten ronselden en begeleidden.

Op grond van de onderzoeksresultaten hebben de officieren van justitie een groot aantal personen beschuldigd. Het betreft tientallen pseudo-patiënten, twee psychiaters en twee begeleiders. De laatste vier zijn voor de meervoudige strafkamer van de rechtbank Rotterdam gedagvaard. In die zaken heeft de rechtbank vandaag uitspraak gedaan.

Veroordelingen

Eén psychiater is veroordeeld voor het valselijk opmaken en afgeven van vier valse medische verklaringen en voor medeplichtigheid aan een geval van oplichting. Van het belangrijkste feit, het medeplegen van oplichting van het UWV en de zorgkantoren wordt hij vrijgesproken, alsmede van overtreding van de Wet martktordening gezondheidszorg. De rechter veroordeelt hem tot een geldboete van 5000 euro en ontzegging uit het recht om zijn beroep als psychiater uit te oefenen voor de duur van vijf jaren.

Vrijspraak voor het medeplegen van het valselijk opmaken van medische verklaringen is er voor de begeleider die zijn aandeel in de fraude heeft bekend. Hij wordt wel veroordeeld voor het oplichten van het UWV en zorgkantoren, voor fraude met zijn eigen uitkering en voor witwassen tot een gevangenisstraf van zes maanden en een taakstraf van 240 uren.

Een  andere begeleider en een psychiater zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 4 en 3 jaar. Beiden zijn de feiten ondanks de vele bewijzen tegen hen telkens blijven ontkennen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s