FIOD onderzoekt fraude zorgondernemen Lex de Lange bij mislukt kankerziekenhuis

FIOD onderzoekt fraude bij mislukt kankerziekenhuis

Het zakelijk brein achter de mislukte plannen voor een particulier kankerziekenhuis in Boxmeer wordt door fiscale opsporingsdienst FIOD beticht van fraude. Dat meldt het Brabants Dagblad.

Volgens de FIOD heeft zorgondernemer Lex de Lange zich vanaf 2012 schuldig gemaakt aan het oplichten van de belastingdienst. Daarnaast zou hij in 2011 omzetbelasting- en jaarrekeningfraude hebben gepleegd. De bedragen hierbij lopen in de tonnen. Een 57-jarige compagnon wordt verdacht van medeplichtigheid, meldt het Brabants Dagblad [zie hieronder] op basis van commentaar van een FIOD-woordvoerster.

Onder de naam Hansa Oncology Clinics ontvouwde De Lange eind 2008 zijn plannen voor een privaat gefinancierd kankerziekenhuis van 200 miljoen euro in Boxmeer. Volgens de plannen zouden er jaarlijks 45.000 kankerpatiënten behandeld worden. Als banenmotor kon het initiatief op warme steun van de gemeente rekenen. Zo stak de gemeente 750.000 euro in het project. Het ziekenhuis kwam er nooit. Vorig jaar gingen zes BV’s van De Lange failliet.

Curator Saskia van Gessel ontdekte dat er grote bedragen tussen de vele bv’s werden rondgepompt. Ook stuurden ze elkaar op grote schaal nepfacturen, aldus Van Gessel, met als vermoedelijk oogmerk het ontduiken van btw. De curator stelt De Lange persoonlijk aansprakelijk wegens onbehoorlijk bestuur. De schulden uit de faillissementen zijn inmiddels opgelopen tot 9,6 miljoen euro.

De Lange zelf ontkent tegenover het Brabants Dagblad met klem dat hij fraude heeft gepleegd. Hij heeft de krant laten weten dat het kankercentrum er alsnog komt en dat hij inmiddels buitenlandse geldschieters heeft gevonden.


 FIOD: Fraude bij kankerziekenhuis in Boxmeer
bron: www.bd.nl

BOXMEER – De man achter het grootse plan voor een particulier kankerziekenhuis in Boxmeer wordt door fiscale opsporingsdienst FIOD beticht van fraude. Eerder dit jaar is huiszoeking gedaan bij de verdachte.

Het gaat om de 62-jarige zorgondernemer Lex de Lange uit de Drentse gemeente Noordenveld.

Tonnen
Volgens de FIOD heeft De Lange zich vanaf 2012 tot het heden schuldig gemaakt aan het oplichten van de belastingdienst. Daarnaast zou hij in 2011 omzetbelasting- en jaarrekeningfraude hebben gepleegd. De bedragen hierbij lopen in de tonnen. Een 57-jarige compagnon uit dezelfde gemeente wordt verdacht van het medeplichtigheid, aldus een FIOD-woordvoerster.

Hansa Oncology Clinics
De Lange werd eind 2008 met champagne onthaald door het gemeentebestuur van Boxmeer. Bij de A77, naast het huidige Maasziekenhuis, zou Hansa Oncology Clinics gaan verrijzen: een privaat gefinancierd ziekenhuis waar jaarlijks 45.000 kankerpatiënten de best mogelijke zorg zouden krijgen.

Er zou een investering van meer dan 200 miljoen euro mee gemoeid zijn; het plan moest vele honderden banen opleveren.

Failliet
Het ziekenhuis kwam er nooit. Vorig jaar spatte de zeepbel uiteen. Zes bv’s van De Lange gingen failliet. Curator Saskia van Gessel, belast met de afwikkeling, ontdekte dat er gigantische bedragen in de vele bv’s van De Lange werden rondgepompt. Ook stuurden de bv’s elkaar op grote schaal nepfacturen, aldus Van Gessel; ze vermoedt dat daarmee btw-fraude is gepleegd.

Miljoenenschuld
Een dezer dagen kan De Lange een dagvaarding op de deurmat verwachten, zegt de curator. Ze stelt hem wegens onbehoorlijk bestuur persoonlijk aansprakelijk voor de schulden uit de faillissementen. Die zijn inmiddels opgelopen tot 9,6 miljoen euro.

De Lange zelf ontkent met klem dat hij fraude heeft gepleegd. Hij beweert dat het kankercentrum er alsnog komt en dat hij inmiddels buitenlandse geldschieters heeft gevonden. „Alles wordt opgelost, alle schuldeisers krijgen hun geld.”

Voordeel van de twijfel
Het Boxmeerse college van burgemeester en wethouders blijft De Lange het voordeel van de twijfel geven, ondanks de bevindingen van FIOD en curator. „Iemand is pas schuldig als de rechter hem veroordeelt”, zegt de Boxmeerse wethouder Peter Stevens. „De Lange had een goed plan en heeft dat nog steeds.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s